Monitorul Oficial partea I, nr.907, din dată de 20.11.2017, publică Hotărârea 804/2017 privitoare la modificarea și completarea Normelor metodologice pentru aplicarea O.U.G. 28/2016 cu privire la obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin HG 479/2003. Adică, în sfârșit știm ce schimbări concrete vor avea loc și ce trebuie să facem pentru a ne pregati.
Daca folosești o casă de marcat sau o soluție integrată, adică dacă emiți un bon fiscal, sigur știi că în decembrie 2016 s-a emis O.U.G. 28/2016 care, la vremea respectivă amâna cu 9 luni obligația introducerii noilor case de marcat. De atunci tot așteptăm normele și ne tot întrebăm cum vom pune efectiv în practică, ne dăm cu părerea și ne spunem să mai avem puțintică răbdare.
Ei bine, așteptarea a luat sfârșit și, fără să vrem să-ti răpim plăcerea de citi întregul document, îți spunem mai jos care sunt cele mai importante noutăți. Hotărârea 804/2017 are un impact major în legislația caselor de marcat, urmărind în principal digitalizarea informației și creând premisele debirocratizării procedurilor efectuate în legătură directă cu aparatele fiscale.
Adică, concret fiscalizarea se va face doar la sediul/punctul de lucru al utilizatorului (excepție în cazul în care utilizatorul nu dispune la punctul de lucru de nici un mijloc de conexiune la internet, se face la Distribuitor/Unitate service), schimbarea memoriei fiscale, reparații, sigilare etc., acestea urmând să se înregistreze electronic. Fiecărui aparat îi va fi atribuit un număr de înregistrare electronic și astfel i se va crea, implicit, un istoric.
In același timp prin Hotărârea 804/2017 se are în vedere posibilitatea de supraveghere și monitorizare a activității comerciale de către ANAF, aceasta reieșind din obligația impusă producătorilor de aparate de marcat eletronice fiscale de a avea încorporat în fiecare aparat un modul fiscal propriu prin intermediul căruia se controlează operațiunile specifice în legătură cu activitatea pentru care a fost fiscalizat aparatul și un modul de comunicație, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de supraveghere și monitorizare al ANAF (a se vedea art.22 HG.804/2017). În plus este reglementată și obligația de raportare către ANAF impusă fiecărui utilizator de case de marcat (vom ști ecxact cum prin procedura de transmitere care va fi aprobată până la dată de 28 februarie 2018, transmiterea efectivă a datelor începând din 1 august 2018 – a se vedea Art.III și Art.IV din H.G.804/2017).
Un alt aspect pe care Hotărârea 804/2017 îl reglementează, și care credem că e foarte important, din experiență proprie, este cazul pierderii/deteriorării cărților de intervenții/registrelor speciale (art.102 alin. 6), precum și cel al defectării aparatelor fiscale. În cazul din urmă este pus în sarcina utilizatorului obligația de anunțare a unității de service autorizate, precum și prezentarea în fața organului fiscal în maxim 72 ore de la notificarea defecțiunii 9art.102 alin. 7).
Nici utilizatorii caselor de marcat în regim de taxi ori cei ai caselor de schimb valutar nu au fost uitați de Hotărârea 804/2017, fiind reglementate o serie largă de modificări și în această ramură.
Despre funcționarea aparatelor de marcat electronice fiscale în regimul de lucru online, respective offline, găsești mai multe amănunte în ultima partea a Hotărârii, după Anexe, în capitolul dedicat “Specificațiilor tehnice minimale necesare transmiterii datelor către sistemul informatic al ANAF”. Si nu glumeam când spuneam că nu vrem să te oprim din a citi întregul document, pentru că mai sunt și alte situații pe care te invităm să le studiezi cu atenție. Îți punem chiar la dispoziție textul integral al Hotărârii 804/2017.
Ca să cităm un clasic, probabil încă în viață, „nu e panică!”. Lucrăm de luni bune alături de partnererii noștri, anticipând acest moment și suntem pregătiți pentru a-ți oferi tot suportul de care ai nevoie pentru ca tu să-ți vezi de încasat.HG.804_2017_NORMELE-DE-APLICARE-A-OUG-28-1999